خسارت تاخیر تادیه
قانون گذار برای جلوگیری از ضرر طلبکار و یا جبران خسارتی که به طلبکار می رسد بابت عدم پرداخت طلب از سوی بدهکار، مبلغی را جهت جبران خسارت مشخص کرده که در اصطلاح حقوقی به آن خسارت تاخیر تادیه گفته می شود،پس زمانی که شخص بدهکار دین و بدهی و یا تعهد مالی خود را در زمان مشخص شده نپردازد و بازپرداخت با تاخیر مواجه شود و برای طلبکار خسارت و زیان به بار آورد باید به درخواست طلبکار جبران خسارت او را انجام دهد.
محاسبه خسارت تاخیر تادیه:
خسارت تاخیر از زمان فرا رسیدن بازپرداخت بدهی یعنی زمانی که بدهکار باید مبلغ یا مال را پرداخت می کرد تا تسویه حساب کامل آن محاسبه می شود.ملاک مبلغ جهت پرداخت می تواند به نوع تعهد و نوع مدرک مانند مبایعه نامه،تعهدنامه،چک،سفته و غیره متفاوت باشد.
اگر در قرارداد مبلغ خسارت بابت تاخیر از قبل توافق و ذکر شده باشد ملاک همان مفاد قرارداد و توافق طرفین است و دادگاه نمی تواند مبلغ توافق شده را کم یا زیاد کند.مانند اینکه در قرارداد اجاره ذکر شده باشد در صورت عدم تخلیه بابت هرروز دیرکرد باید مبلغ دویست هزار تومان پرداخت شود که در این صورت ملاک دادگاه جهت محاسبه خسارت توافقی است که طرفین با یکدیگر انجام داده اند اما در صورتی که مشخص نباشد ملاک جهت محاسبه خسارت تاخیر تادیه شاخص نرخ تورم است.
اهمیت خسارت تاخیر تادیه:
خسارت تاخیر تادیه به دلیل اینکه باعث می شود مبلغ طلب طلبکار از تورم جا نماند حائز اهمیت است مانند اینکه شخصی در سال 1398مبلغ صد میلیون تومان به دیگری قرض داده باشد و اگر اکنون همان مبلغ را دریافت کند دچار ضرر مالی می شود،بنابراین اگر بدهکار تا به امروز از پرداخت بدهی خود امتناع کرده باشد، طلبکار می تواند با دریافت خسارت تاخیر تادیه مبلغی بیش از طلب خود و به نرخ روز دریافت کند که این موضوع باعث می شود از ضرر رسیدن به او جلوگیری شود.
شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه:
1-طلب باید وجه رایج مملکت باشد:یعنی اگر طلب به صورت ارز خارجی یا کالا و خدمات باشد به آن خسارت تاخیر تادیهتعلق نخواهد گرفت،پس دین و بدهی باید وجه رایج کشور باشد.
2-مطالبه طلب توسط طلبکار انجام شده باشد:طلبکار باید به صورت رسمی مانند ارسال اظهارنامه یا ثبت دادخواست طلب خود را خواستار شده باشد،البته در خصوص برخی از اسناد مانند چک،مهریهو اسناد لازم الاجرا خسارت تاخیر تادیه از تاریخ سررسید سند محاسبه می شود.اما اگر به هر دلیل اسناد تجاری مانند چک،سند عادی تلقی شوند دیگر آثار سند تجاری بر آنها مترتب نخواهد بود و گواهی عدم پرداخت نمی تواند مبدا خسارت تاخیر تادیه قرار گیرد و تاریخ تقدیم اظهارنامه یا دادخواست را مبدا قرار می دهند.
مرجع صالح جهت دریافت خسارت تاخیر تادیه:
مرجع صالح جهت پرداخت خسارت تاخیر تادیه دادگاه حقوقی می باشد که اگر طلبکار همراه دادخواست اصلی درخواست خسارت تاخیر تادیه را نیز نموده باشد،همان دادگاه باید خسارت تاخیر را محاسبه نماید.
همچنین خسارت تاخیر تادیه دین موضوع رای اداره کار نیز در دادگاه حقوقی رسیدگی می شود و از صلاحیت مرجع اختصاصی قانون کار خارج است.
معافیت از پرداخت خسارت تاخیر تادیه:
1-وقوع بلاهای طبیعی و نیروی قهریه
2-توافق دو طرف برای بخشش خسارت
3-در مورد مضمون عنه ورشکسته،متعهدین فقط ضامن پرداخت اصل بدهی هستند و از پرداخت خسارت تاخیر تادیه معافند.
4- خسارت تاخیر تادیه در چکفقط نسبت به صادرکننده امکان پذیر است و در خصوص ضامن و ظهرنویس قابل اعمال نمی باشد.
5-دیون دولتی مشمول خسارت تاخیر تادیه نمی شوند.
محاسبه خسارت تاخیر تادیه در چک مفقود شده:
اگر دارنده چک را گم کند یا مفقود شود مستحق دریافت وجه چک می باشد و خسارت تاخیر تادیه آن از تاریخ مندرج در چک تا تاریخ وصول آن محاسبه می شود،حتی اگر زمانی طولانی از تاریخ صدور آن طی شده باشد و اقدامی جهت مطالبه نشده باشد.
برای محاسبه خسارت تاخیر تادیه کلیک نمایید:
شاخص ها تا مهر 1403 بروزرسانی و خسارت تاخیر تادیه تا آبان سال 1403 قابل محاسبه است
نوع محاسبه:
سال پرداخت:
ماه پرداخت:
سال سررسید:
ماه سررسید:
مبلغ دین(ریال)
برای اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید
0939-1610222